Keniaan gebruikte valse foto’s om de gemiste test te rechtvaardigen.

De voormalige wereldmarathonrecordhouder Wilson Kipsang is vier jaar lang verboden voor een reeks anti-dopingovertredingen – inclusief het gebruik van een valse foto van een gekantelde vrachtwagen om een gemiste test te rechtvaardigen.

De dubbele winnaar van de Londense Marathon en de bronzen medaillewinnaar van Londen 2012 werd gestraft voor vier overtredingen tussen april 2018 en mei 2019. Drie van dergelijke mislukkingen binnen 12 maanden leidt tot een automatisch verbod, maar de Keniaan had zijn sanctie verhoogd nadat het werd geoordeeld dat hij had geknoeid met het onderzoek door het verstrekken van “valse bewijzen en getuigenverklaringen”.

De 38-jarige – die om 2:03:13 uur heeft gelopen voor de marathon, de zeskoppige snelste in de geschiedenis – had vorig jaar mei beweerd dat hij een test had gemist als gevolg van het feit dat hij achter een gekantelde vrachtwagen werd betrapt. Maar een foto die hij als bewijsstuk had geleverd, werd later ontdekt als zijnde afkomstig van een ongeval dat meer dan drie maanden later plaatsvond.

Een jaar eerder, eiste Kipsang een grondverschuiving die door zware regen wordt veroorzaakt had geleid tot hem het missen van een andere test – nochtans vonden de onderzoekers geen bewijsmateriaal van guur weer op de dag in kwestie.

De Athletics Integrity Unit zei: “De atleet die betrokken is bij frauduleus en bedrieglijk gedrag door het verstrekken van opzettelijk misleidende en valse informatie aan de AIU in een poging om te belemmeren en vertragen van het onderzoek naar zijn uitleg en / of voorkomen dat normale procedures van het optreden, namelijk de opname van een gemiste test tegen hem.”

Kipsang’s managementbureau, Volare Sports, zei dat ze overwoog een beroep te doen op het arbitragehof voor de sport. “Volare Sports en Wilson geloven sterk in een schone sport en steunen antidopingmaatregelen. We benadrukken dat er geen sprake is van het gebruik van doping. Er is nooit een verboden middel gevonden. We zullen het besluit bestuderen en analyseren en de verdere juridische stappen overwegen. In afwachting van dit proces zullen we er niet meer over communiceren.”

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *