Het beste aller tijden? Kan zijn. We hebben nieuws over voetbal.

De lofzangen voor FC Bayern na hun triomf in de Champions League willen niet meer eindigen, we hebben het over een gouden generatie. De voorwaarden hiervoor zijn feitelijk gegeven – maar dit is geenszins een garantie voor succes. Prestaties kunnen worden gepland – succes niet. De “voetbalprofessor” Ralf Rangnick speelt graag met deze bon mot en hij heeft gelijk. Zelfs in de Champions League, de belangrijkste en misschien wel de beste clubcompetitie ter wereld, strijden 32 teams, maar uiteindelijk kan er maar één winnaar zijn. Er wordt vaak gezegd dat hij alles goed heeft gedaan. Maar hoe zit het dan met de grote rest? Is alles fout gegaan? Mislukt op de cruciale momenten? Of had je net wat minder geluk?

FC Bayern hoeft zich geen zorgen te maken over deze debatten. München heeft de top bereikt, “Champions of Europe”, zo laat de recordkampioen zijn volgers weten op sociale media. Op de lange weg van de eerste groepswedstrijd tegen Rode Ster Belgrado afgelopen september tot de finale tegen Paris Saint-Germain afgelopen zondag, heeft Bayern talloze records neergezet, waaronder elf overwinningen uit elf wedstrijden en het fantastische gemiddelde van 3,9 doelpunten per wedstrijd. Je overdrijft niet als je de triomf in de koningsklasse omschrijft als welverdiend. Beter kan het niet, althans voorlopig niet. Maar als je helemaal bovenaan staat, rijst automatisch de vraag wat er daarna kan komen. De Club World Cup natuurlijk. Misschien ook de Europese Supercup.

Maar de maatstaf, zoals Karl-Heinz Rummenigge zou zeggen, blijft de Champions League. Sinds de wedstrijd in 1992 werd geïntroduceerd, is slechts één team er ooit in geslaagd om de titel hierin te verdedigen: Real Madrid slaagde erin de prestatie in 2018. De Bayern uit 2001 en hun opvolgers uit 2013 faalden op deze hindernis. Maar dergelijke statistieken zijn er ook om op een gegeven moment bij te werken. De stelling die na dit seizoen wordt achtervolgd, is dat FC Bayern de komende jaren onverslaanbaar zal zijn. Dit doet fataal denken aan Franz Beckenbauer en zijn oordeel over het Duitse nationale team na de WK-overwinning in 1990, toen de teambaas zich liet meeslepen op de top en gezien het feit dat de sterren uit de voormalige DDR binnenkort ook het team zouden versterken. zodat het op de neus viel: Slechts twee jaar later versloeg “the troep van het strand” uit Denemarken de overweldigende Duitsers in de finale van het EK.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *