Texanen blijven tijdens het volkslied in de kleedkamer. We hebben NFL-nieuws.

Aan het begin van het NFL-seizoen verenigden titelverdedigers Kansas City Chiefs en de Houston Texans zich tegen racisme en politiegeweld. Sommige van de 16.000 toegegeven kijkers vonden dat kennelijk niet leuk. Ze begeleidden het gebaar met boegeroep en Trump-telefoontjes. Aan het begin van het NFL-seizoen hebben veel professionals in de belangrijkste sportcompetitie in de VS het bewustzijn van racisme en politiegeweld vergroot en moesten ze boegeroep horen. Beide ploegen ontmoetten elkaar voor aanvang van het duel tussen de titelverdediger Kansas City Chiefs en de Houston Texans op donderdag (lokale tijd) midden in het veld, sloegen aan elkaar en bleven samen stil. Ondertussen moesten er zeven zinnen worden voorgelezen op het scorebord in Arrowhead Stadium in Kansas City, waaronder “We moeten racisme beëindigen” en “We moeten politiegeweld beëindigen”. Een deel van de ongeveer 16.000 toeschouwers in het stadion, dat door de coronapandemie slechts 22 procent vol zat, werd uitgejouwd. Amerikaanse media deelden tijdens het spel video’s van de scène op sociale netwerken. Er is een oproep te horen die klinkt als “Trump 2020”. Meteen daarna begint het boegeroep. Of in reactie op de uitroep of het gebaar van de voetballers op het veld bleef onduidelijk.

De spelers van Houston Texans verbleven eerder in de kleedkamer tijdens het Amerikaanse volkslied. Toen ze het stadion binnenkwamen, was er ook boegeroep te horen. De Chiefs-voetballers rond superster quarterback Patrick Mahomes waren daarentegen met één uitzondering. Alex Okafor knielde en hief een vuist. De Texanen bleven in de kleedkamer voor het nummer “Lift ev’ry voice and sing”, dat wordt beschouwd als het volkslied van Afro-Amerikanen en dat dit seizoen voor elke wedstrijd moet worden gespeeld. De spelers van Kansas City stonden inmiddels hooked op het veld. Na maandenlange protesten tegen racisme en politiegeweld in de VS en duidelijke uitspraken van andere competities zoals de NBA of de NHL, werd reikhalzend uitgekeken naar het gedrag van de professionals in de National Football League.

Colin Kaepernick begon het protest tijdens het volkslied in 2016 als de toenmalige quarterback van de San Francisco 49ers. De overwinning bij de seizoensopener ging naar Super Bowl-winnaar Kansas. Het team rond superster quarterback Patrick Mahomes versloeg de Texanen 34:20. Mahomes verzamelde drie touchdown-passes en leidde zijn team naar een veilige openingszege. Nieuwkomer Clyde Edwards-Helaire maakte een goed NFL-debuut als running back en scoorde een touchdown voor de Chiefs.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *